Kamu Bilgilendirme

Kamu Bilgilendirme

GREENECO ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Åž.

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK MADDE 16 UYARINCA KAMUYA VERİLECEK BİLGİ

BÖLÜM 1

GREENECO ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Åž.  

Greeneco JES santrali

Tekke Mah. Tekke Küme Evleri No:48/5 Sarayköy-Denizli

 

Greeneco JES-3 santrali

 Tekke Mah. Tekke Küme Evleri No:57 Sarayköy-Denizli

 

Greeneco JES-5 santrali

Tekke Mah. Tekke Küme Evleri No:38 Sarayköy-Denizli

 

Greeneco JES-6 santrali

 KabaaÄŸaç Mah. KabaaÄŸaç Küme Evleri No:168 Sarayköy-Denizli

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı Bildirim Sistemi

KuruluÅŸumuz Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi Ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında yönetmelik hükümlerine tabi olup, yine yönetmelik EK-1 Bölüm 1 ve Bölüm 2’ye konu olan tehlikeli maddeleri  “Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı Bildirim Sistemi (BEKRA Bildirimi)“  kullanarak beyanı gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. KuruluÅŸumuz BEKRA Bildirimine göre üst seviyeli bir tesistir ve Madde-11 gereÄŸi “Güvenlik Raporu” hazırlanmıştır.

KuruluÅŸta gerçekleÅŸtirilen faaliyetler

 

Greeneco Enerji Elektrik Üretim A.Åž., Organik Rankine Çevrimi prensibine göre çalışan, ikincil akışkanlı çevrim yöntemi kullanılan, jeotermal kaynaktan elektrik enerjisi üretimi yapan jeotermal enerji santralidir.

Proje kapsamında ikincil akışkan olarak iso-pentan kullanılmaktadır.

Büyük bir kazaya sebep olabilecek Ek-1 Bölüm 1 ve 2’de belirtilen maddelerin bilinen isimleri ile bu maddelerin temel zararlılık özelliklerine ait açıklamalar 

 

Santralde kapalı çevrim olarak izo-pentan kullanılmaktadır. İzo-pentan P5a –Alevlenir Sıvılar, E2 – Sucul Ortam İçin Zararlı kategorilerinde yer almaktadır.

Büyük kaza olması durumunda yapılması gerekenlere dair bilgi

 

Hazırlanan Güvenlik raporu ve kantitatif risk deÄŸerlendirmeleri çalışmaları sonucu, senaryo edilen büyük kazalar kabul edilebilir limitlerin altında yer almaktadır. Santral tasarım aÅŸamasında kontrol sistemleri, patlama oluÅŸturacak kadar basınç ve sıcaklık yükselmeleri sebebiyle sistemi koruyacak ÅŸekilde dizayn edilmiÅŸtir. Kullanılan PLC ve PNOZ emniyet röleleri ile proses korunmaktadır. Bu sebeple olası bir büyük endüstriyel kaza riski bertaraf edilmiÅŸtir.

Santralde acil durum ekipleri oluşturulmuş, gerekli eğitimler ve tatbikatlar yapılmıştır.

BÖLÜM 2

KuruluÅŸta meydana gelebilecek senaryo edilen büyük kazalar ile bunların kontrolüne iliÅŸkin önlemler hakkındaki özet bilgi ile insan saÄŸlığına ve çevreye olan potansiyel etkileri de dahil olmak üzere büyük kaza tehlikelerine iliÅŸkin genel bilgi

Hazırlanan Güvenlik raporu ve kantitatif risk deÄŸerlendirmeleri çalışmaları sonucu, senaryo edilen büyük kazalar kabul edilebilir limitlerin altında yer almaktadır. Santral tasarım aÅŸamasında kontrol sistemleri, patlama oluÅŸturacak kadar basınç ve sıcaklık yükselmeleri sebebiyle sistemi koruyacak ÅŸekilde dizayn edilmiÅŸtir. Kullanılan PLC ve PNOZ emniyet röleleri ile proses korunmaktadır. Bu sebeple olası bir büyük endüstriyel kaza riski bertaraf edilmiÅŸtir. Santralde acil durum ekipleri oluÅŸturulmuÅŸ, gerekli eÄŸitimler ve tatbikatlar yapılmıştır.

İşletmecinin, büyük endüstriyel kazalarla baÅŸa çıkmak ve bunların etkilerini en aza indirmek için, özellikle acil hizmet birimleriyle irtibata geçmek de dahil olmak üzere, tesisteki yeterli düzenlemeleri yaptığını belirtmesi

Büyük endüstriyel kazaların önlenmesi amacıyla santralde acil durum ekipleri oluÅŸturulmuÅŸ, gerekli eÄŸitimler ve tatbikatlar yapılmıştır. Olası bir kazada çevreye ve insanlara gelebilecek zararları en az seviyeye indirmek amacıyla acil hizmet birimleri (Belediyeler, AFAD, İl SaÄŸlık MüdürlüÄŸü, İtfaiye vb.)  ile koordineli çalışmalar yürütülmektedir.

Herhangi bir büyük kazaya müdahale için acil hizmet birimleriyle iÅŸbirliÄŸi yapıldığının belirtilmesi

Büyük endüstriyel kazaların önlenmesi amacıyla santralde acil durum ekipleri oluÅŸturulmuÅŸ, gerekli eÄŸitimler ve bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır. Olası bir kazada çevreye ve insanlara gelebilecek zararları en az seviyeye indirmek amacıyla acil hizmet birimleri (Belediyeler, AFAD, İl SaÄŸlık MüdürlüÄŸü vb.)  ile koordineli çalışmalar yürütülmektedir.